Rak jelita grubego to jeden z najczęstszych nowotworów w Polsce. Udowodniono, że duże znaczenie w zapobieganiu temu nowotworowi ma dieta i styl życia. Powszechnie panuje przekonanie, że rak jelita grubego dotyczy wyłącznie osób starszych.
Tymczasem nowotwór ten może rozwinąć się nawet u osób młodszych. Zazwyczaj choroba ta częściej występuje u mężczyzn, jednak co roku notuje się dużą liczbę zachorowań u kobiet. Zachorowania na raka jelita grubego najwyższe są w krajach rozwiniętych.
Bezsprzecznie świadczy to o tym, jak ważna jest dieta w profilaktyce przeciwnowotworowej. Niezdrowe odżywianie, stres, brak aktywności fizycznej to jedne z najważniejszych czynników, które zwiastują różne choroby. W przypadku raka jelita grubego szczególnie niewskazane jest spożywanie dużych ilości czerwonego mięsa oraz tłuszczów zwierzęcych.
Niebezpieczna jest również żywność wysokoprzetworzona oraz z dodatkiem konserwantów. Coraz więcej osób zapomina o znaczeniu błonnika, którego duże ilości można znaleźć w pełnoziarnistych produktach zbożowych, w owocach i warzywach. Włączenie do codziennej diety tych produktów to pierwszy krok w profilaktyce przeciwnowotworowej.
Najskuteczniejszym badaniem w wykryciu raka jelita grubego jest kolonoskopia. Badanie to umożliwia obejrzenie światła jelita. Ponadto w razie konieczności istnieje możliwość pobrania wycinka zmienionego fragmentu jelita.
Przydatnym badaniem może okazać się także badanie krwi utajonej w kale czy badanie per rectum. Warto zatem regularnie wykonywać tego rodzaju badania.